expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Nová dopravní značka na Slovensku. Víte co znamená?


V naší legislativě máme zahrnuto několik vodorovných nebo svislých dopravních značení. Některé z nich jsou tak frekventovaně využívány, že je řidiči bez problémů znají. Jiné dopravní značky zase dokážou potrápit nejednoho motoristu. V posledních dnech se na vybraných dopravních úsecích Bratislavského samosprávného kraje mohou řidiči setkat se zcela novou značkou. Jedná se o malou zelenou šipku, která je zatím matoucí. Proč došlo k zařazení nové značky a co vlastně znamená? Pojďte se spolu s námi podívat.



Doplňkové zařízení ke světelným signálům

Zmíněnou značkou je konkrétní doplňkové zařízení ke světelným signálům č.j. 730, které je blíže popsáno ve vyhlášce 30/2020 Z.z.. Jedná se o vyhlášku Ministerstva vnitra Slovenské republiky ze dne 13. února 2020 o dopravním značení. Zmíněný dokument popisuje použití tvz. „Zelené šipky“ ve svém paragrafu 15, odst. 1 7. Konkrétně se zde říká: „Světelné signály mohou být doplněny dopravním zařízením Zelená šipka nebo Černá šipka.“ „Zelená šipka“ je tedy doplňkovým zařízením k nadřazeným světelným signálům

„Zelená šipka“

Nová dopravní značka „Zelená šipka“ je součástí signalizačního zařízení. Umožňuje řidiči po zastavení před křižovatkou odbočit vpravo i tehdy, svítí-li na semaforu signál červené barvy. Smí však odbočit doprava jen z pravého pruhu. Zároveň nesmí při průjezdu křižovatkou omezit ani ohrozit jiné účastníky silničního provozu, zejména chodce, cyklisty či vozidla jezdící ve volném směru.

Důležitá věc, která platí u nové dopravní značky, je, že v případě odbočování vpravo musíte před křižovatkou zastavit. Pokud řidič nezastaví a pokračuje plynule vpravo, dopouští se dopravního přestupku. Dopravní přestupek může být potrestán podobně jako v případě jízdy na červenou či ignorování dopravní značky STOP, takže hrozí finanční pokuta od 60 až do 300 eur a zákaz činnosti až do dvou let. V případě ohrožení chodců, cyklistů a vozidel jezdících ve volném směru hrozí finanční pokuta až do výše 150 eur.

Kde se můžete se „zelenou šipkou“ setkat?

Správa silnic Bratislavského samosprávného kraje (SC BSK) umístila novou dopravní značku na dvou křižovatkách III/1082 a III/1083 – Slovenský Grob a III/1059 a III/1082 v Chorvatském Grobu, část Černá Voda. Jsou jedinou takovou značkou nejen v rámci kraje, ale na Slovensku vůbec. S jejím rozšířením se však počítá na celém území republiky.

„Samozřejmě cílem byla bezpečnost a plynulost silničního provozu a rádi vždy přineseme něco nového. Takové dopravní značení se nám osvědčilo, nakolik se zvýšila propustnost dopravy. Máme i pozitivní zpětnou vazbu od řidičů, dotčených obcí, ale i Policejního sboru,“ přiblížil předseda Bratislavského samosprávného kraje Juraj Droba.

Silniční světelná signalizace v křižovatce silnic ve Slovenském Grobu má také zlepšit dopravní situaci po zprovoznění propojení dálniční křižovatky Triblavina s cestou III/1059 při Chorvatském Grobu.

"Správce krajských komunikací bude takové trvalé dopravní značení aplikovat i na dalších křižovatkách v kraji," doplnil Bratislavský samosprávný kraj.

Můžeme se tak připravit, že se se „Zelená šipkou“ budou řidiči setkávat nejprve zejména na cestách Bratislavského kraje, ale později i na cestách po celém Slovensku. Viděli jste už toto nové značení? Věděli jste, co tato značka povoluje? Dejte nám vědět v komentářích na našich sociálních sítích.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 02.09.2024

90%
vše ok
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 15.09.2024

100%
Celkově jsem spokojený zákazník, protože jsem zde na e-shopu nalezl přesně zboží, jaké jsem potřeboval - 1l láhev s výraznou vinětou Technický benzín. Láhev je pro mne vzácná. Lepší než plechovka. Láhev je plastová, nerezne, je nerozbitná. Má na sobě natištěnou dobře čitelnou vinětu Technický benzín. Vždycky si ji můžete dolít z plechovky.
  • + - výborný sortiment, nabízejí technický benzín v láhví 1l
  • + - rychlé doručení zboží, dobrá cena, slušné jednání
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 11.09.2024

100%
Pohodový nákup...
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku